Saturday, March 30, 2013

it just the beginning..:)

                                      



assalaamualaikum n selamat sejahtera to all readers...  alhamdulillah... masuk ni, dah hampir 2 mggu jugak lah saye berada di bumi India... macam2 watak.. macam2 peristiwa berlaku dalam hidup... dan ini hanya permulaan.... membawa watak sbgai pelajar perubatan.. sangat mencabar... pernah terdetik dalam hati, mengeluh kesusahan.. tapi bila mengenangkan semua pengorbanan mama n abah... segala titik peluh saye belajar sehingga lah saye mampu mendapat tempat setinggi ini.... alhamdulillah.. hati jadi tenang kembali... saye tahu, Allah sentiasa ada menemani hari2 yg sukar... terms2 medic yg melampau2.. n masalah2 berbangkit yg lain...:P hehe.. buat mase ni alhamdulillah, x de lah problem sgt.. cuma mungkin culture shock... sbb kene hafal byk bende...

semua ni baru bagi saye.. tapi x pe... slaloo positivekan diri.. langit x slaloo nyer cerah.. n nak mendapatkan kejayaan itu perlukan pengorbanan... success is like climbing the staircase, not taking the lift... alhamdulillah, lepas beberapa hari, baru lah diri ni fikiran ni boleyh  tenang n boleyh follow the pace... :)

dan di India jugak, seniors sangat baik... mereka jalankan tanggungjawab dgn sangat baik utk kami juniors... n insyaAllah, i wanna do the same thing like they did... :) n of coz.. mereka sangat layak digelar pewaris bidadari syurga.. subhanaAllah... hati ni menangis merintih... saye x mampu menjadi sebaik mereka... puas dipujuk puas di suruh, hati ini masih lagi keras.. hati ni masih lagi takut mengahadapi kenyataan sebenar... hurmmm.... entah lah.. terlalu byk perkara bermain di fikiran.. hanya Allah yg tahu segalanya...

sehingga hari ni, saye mohon dan berdoa.. walau ape pun perkara yg saye lakukan, semoga Allah, jaga dan lindungi saye.. semoga Allah memimpin langkah kaki saya kejalan yg benar.. terlalu byk yg difikirkan.. dan hanya doa serta air mata yg menjadi peneman utk mengubat jiwa lara..

-salam sayang, bella-


Monday, March 11, 2013

hanya untuk kepuasan



salam n selamat sejahtera semua readers... hari ni rase happy sangat sbb experiment kat dapur menjadi. yeay...!!~~ alhamdulillah... cadangnyer, hari ni nak buat cake chocolate... biase lah, mengade nak buatkan.. kot2 x jadi... hurm.. dah bersedia dah hadapi kekecewaan tu.. hehe.. tapi, alhamdulillah... berjaya!!~~~ cake jadi.. tapi mama cakap, rase kurang manis je... urm, but overall, ok lah kan..:P ingatkan jadi kek lembik jer.. ok, ni lah dier my cake... tara!!~~


tapikan, sebenarnyer bukannyer kek ni yg nak jadi main story kat blog hari ni taw,... ok, sila bace lagi ye... heheh...:P hanye, saye just teringat balik, mase saye n parents pegi beli barang2 nak membuat kek ni.. hehe... okey, my family ni moderate je life diorg.. mmg sejak dari kecik, mama x penah pun ajar saye bakery... dier minat, tapi just sekadar minat je.. x cuba.. jadi, kat rumah x penah pun ade loyang kek, pemukul telur yg ni.. tahu kan... ok x taw.. ni gambar dier...

      

lepas tu, x de lah mesin yg nak buat kek tu..;P haha... ade pun, oven.. tu pun, sbb abah dapat cabutan bertuah... kebetulan lah tu kan.. huhu... nak kate sodium bikarbonat, baking powder or essence vanilla mmg x lah... sejak dari pandai masak, mama just ajar masak benda2 basic lah.. n masakan melayu... arwah nenek pun ade lah ajar buat rendang, kuah kacang semua... boleyh lah klu nak buat.. knape ye.. sbb minat kot...

ok, mcm melalut sekejap... lps tu, mase nak beli barang2 nak buat kek ni, mama mmg sokong... mmg mama suruh blajar bakery, even mama sendri pun just bli je cake dari kawan dier or dari bakery mane2 utk merasa kan... tapi bile anak dier sendri nak buat, dier sokong je.... when come to abah, abah kate,

 buat ape kau susah2 nak bli ni.. ko nak makan kek ape??? biar abah bli kan... cheese cake?? chocolate cake?? mcm2 cake ade kat secret recipe tu... pilih je.. abah bayar... 

saye senyum je... abah cakap je.. tapi dlm dier bercakap tu, dier tetap beli kan jugak benda alah nak buat kek ni..:P hihi... mama pun ade cakap,

x de lah mama nak menyusahkan diri buat benda alah ni... mama bayar je dah dapat kek. x yah susah2 nak berpanas kat dapur tu.... tapi mama suke je kau nak buat kek ni... klu mama dah bersara nnti, mama belajar lah....

hurm... bile fikir balik, knape lah aku susah2 nak buat benda ni... x rase leceh ke??? huhu, tah lah... korang penah dgr word, 'kepuasan' x?? ha... kepuasan lah tu... bile buat benda ni, rase sangat puas... setiap orang, untuk mendapat kepuasan individu tu mmg berbeza kan.. itu lah life... sbb tu, ade jugak org yg suka main gitar... suka kumpul setem... suka tido n ape2 je lah... it colours of life... ok, ni pun one of the kepuasan...

                            
eh, hahha.. x ke??? tapi ni bukan kepuasan saye.. ade taw org suke amek gambar diri sendri 'selca' org panggil... self camera... hahah.. no!! ni hanyer mengade2... nak try gak, ape rasenyer publish gambar mcm ni kat fb.. huhu.. ok, x lawak pun.... 

x kesah pun sebenarnyer bila mama n abah cakap mcm tu.. huhu... semua org boleyh bagi opinion sendri... saye pun boleyh jugak mengeluarkan opinion sendri.. tapi cukuplah sekadar diluahkan kat blog... lagi interesting kan.. (^_^) 

erm, ape2 pun, perkara yg kita buat ni hanya utk kepuasan diri sendri.. lebih baik kan... daripada buat benda2 yg x elok.. saye bukan bercakap utk mengatakan kat dunia yg diri saye ni baik hanya sekadar dapat melempiaskan nafsu dlm memasak n bakery ni... tapi, ianya hanya sekadar kepuasan... klu korang semua ade bnda yg korang terigin nak buat, just usaha kan.. even dapat buat sekali in a life time, tu pun dah cukup... x rase ke banyak lagi benda yg korang kene capai utk rase kepuasan tersendri... so, gud luck semua dlm ape je yg korang usaha kan.. yg penting keinginan dan usaha mesti seiring... bukan sekadar cakap dibibir je... 

ok lah, dah penat berleter.. nnti kite story2 lagi...(^_~)

salam sayang, Bella... 

Thursday, July 19, 2012

hey doctor to be....


Usai solat, kepala dah berkira2 nak buat ape lah lepas nih.. nk buat homework, homework dah siap… yes, I wanna study,, but then, bukak buku bio… baru setengah jam, mate mcm dah berat sgt… astaghfirullah.. syaitan mmg slaloo x puas hati dlm keadaan mcm ni…tp dsebabkn dah x thn sgt, saye pun capai lap top n mula lah nk buat stretching tgn atas keyboard nih… huhu.. x pe lah, insyaAllah dgn niat untuk menyampaikan ilmu… J

Sekarang ni kebanyakan daripada student mmg mudah utk masuk dlm bidang kedoktoran… asal ader duit, then surely they can get into MBBS… kadang2 ader yg masuk kedoktoran disebabkan ikut kawan or utk prove kan yg dri tu boleyh achieved the best in life… nk capai sesuatu tu bukan utk ditunjukkan dkat org… tp biarlah ikhlas lillah hi taala… itukan lebih berkat dan menyenangkan…

Peluang terlalu mudah untuk didapati sampai ada segolongan komuniti just take for granted jer ape yg berlaku dkat sekeliling diorg… for instance la kan… if dah kerja nnti, u wanna be a good doctor or a worst doctor???? If nawaitu dah ke laut… masih ade ke lagi ketenangan n keikhlasan utk buat kerja…??? Bukti dier senang jer.. klu pergi hospital, patient dilayan dgn teruk… my nenek slaloo merungut sbb x puas hati dgn doctor pelatih yg slaloo kasar… arwah atuk pernah kene marah dgn doctor pelatih… doctor pelatih ambik darah dkat tgn patient yg dah bengkak2 n macm2 lagi…

Ni jelas dah tunjukkan keburukan sikap doctor tu sendiri.. oh ye, mungkin akan ada yg cakap, saye belum jadi doctor, mcm mane boleh buat kesimpulan terus mcm ni… well yes, mmg saye bukan doctor n not yet a medic student but then a medic student to be lah… insyaAllah… J tp setiap manusia diberi akal utk berfikir kan.. x slah utk berfikir, mengambil iktibar drpd ape yg berlaku dkat surrounding… n insyaAllah, saya akan cuba aplikasikan n ikhlas kan hati menuntut ilmu kerana Allah… kerana ganjaran nya pasti ada… Allah x kan pernah menyia2 kan hamba Nya… saya x nak jadi org yg rugi.. rugi kerana melepaskan peluang berjihad fi sabilillah dlm menuntut ilmu.. saye juga x nk jadi org yg lalai dan mudah utk ditawan dgn hawa nafsu sehingga menyebabkan diri saya kecundang ditengah jalan n memusnahkan harapan mama n babah.. nauzubillah… Ya Allah.. aku ingin Berjaya…J

N yes my dear, ramai org yg boleyh jadi doctor… semua org pandai.. semua org boleyh challenge dri sendiri utk ambil medic, tp utk menjadi doctor yg tutur katanya lembut, peri lakunya sopan, pekerjaannya baik, n bibirnya yg selalu mengukir senyum tu ibarat mencari permata dicelahan kaca….

Think about it…

-salam sayang-

Wednesday, July 4, 2012

#barakah nisfu syaaban#


Ya Allah…. Mlm ini kurasakan ada gerimis didalam hatiku…. Penatku tahan air mata ini daripada tumpah…. Tetapi, air jernih ini mengalir jua…. Melalui pipi ini…. Mulutku tidak berhenti melafazkan tahmid… denyut nadi ku seiring dgn ketentuan mu…

yaAllah… mlm ini kurasakan ketenangan itu.. mlm nisfu syaaban yg dijanjikan bermacam nikmat… itu pun sudah cukup bagiku hamba mu yg kotor diselaputi dosa ini…. yaAllah.. masih lagi aku kufur dgn nikmat yg kau berikan tanpa bayaran… masih lagi aku melakukan dosa2 yg akan menzalimi diri ku sendiri kelak..

yaAllah.. limpahi aku dgn kasih sayang mu…. Mata ini ku pejam rapat untuk merasai nikmat mu selagi mampu… bayu malam bertiup lembut menyapa pipiku… itupun sudah cukup melambangkan kebe saranmu…. Ya Allah… aku rindukan suasana itu… dikelilingi mereka yg juga mencintaimu.. mereka yg benar2 takut dan tunduk padamu…

yaAllah.. takdirmu telah membawaku kesini… menelusuri semua cerita ini… ada suka dan ada duka… sedikit pun aku tidak kesal dgn apa yang telah terjadi.. tetapi berilah aku peluang untuk membuktikan cinta dan merasai cinta Mu…. Meski aku bukan lah perhiasan dunia yg indah, tetapi berilah aku peluang untuk merasai nikmatnya menjadi mawar Islam itu…. Dgn izinmu, berikan lah aku peluang untuk merasai semua itu.. meski iman ku ada kalanya naik dan turun… tetapi, kekalkan lah langkah kaki ku diatas jalanmu… semoga tgn ku ini masih lagi kukuh untuk menggenggam tali agama Mu… moga ujian yg mendatang kelak tidak memadamkan api kecintaan ini….

Ya Allah… ramadhan mu sudah semakin hampir… persediaan apa yg telah aku lakukan??? Untuk bertemu bulan ramadhan yg penuh dgn keberkatan…. Jika ini ramadhan terakhirku, adakah aku puas melalui nya? Adakah cukup amalan ku sepanjang nyawa ini kau pinjamkan.. ya Allah… aku tiada jawapan untuk itu… semoga kekallah nikmat keimanan dan islam ini untuk ku Ya Rahman… amin ya Rabb….

-catatan malam nisfu syaaban-

Semoga yg membaca juga mengimpikan perkara yg sama… insyaAllah… semoga dipertemukan dgn bulan Ramadhan al Mubarak ini…

Assalamualaikum…

Wednesday, June 20, 2012

shah alam-ipoh



smile. song by avril lavigne tgh berkumandang dkat my lappy... this morning.. alhamdulillah, rase sgt lega.. penat2 kat badan sumer dah hilang... semalaman bergelumang dgn peluh dkat ipoh.. hahha..

u know, there's a lot of things i've learnt there... mcm2 yg jadik b4 n after dkat ipoh.. hahha.. semua tu buat saye jadi mcm nk buat '9 gage face'... hahahha...

first, is the scene my lecturer marah student.. smpai hempas phone.. hahha.. at this situation, mmg semua org dlm keadaan depress gilerr.. termasuk lah saye yg diibaratkan mcm bidan terjun jer.. maen aci masuk je dlm program ni.. but still alhamdulillah, at least saye boleyh la ringan kan beban diorg tuh yg dah berhempas pulas buat treasure hunt ni..

then, scene bas rosak lah... sampai kitorg kne tggu about half n hour sbb bas berenti kat tepi jln.. hahha.. mcm2... but still saye ok jer... x terjejas mane pun... cme muke agak tenat disitu.. dah boleyh tahap masuk icu penat dier... hahha.. akibatnyer, mlm tu dlm bas, saye dah melabuhkan tirai mate.. ustaz ijan kat sebelah pun dah masuk dlm mimpi dier lepas penat buat muke pelik2 dier tuh.. tggl lah ms rosnah n anita berborak through the journey back...

yeah, byk lagi yg nak diceritakan.. tp nnti je lah... im rushing back home skrg.. slamat tinggal.. assalamualaikum..:)

Tuesday, April 17, 2012

#LOVE# kisah Laila dan si pemetik epal^_^


Inbox :

From : Mosh

To: Laila

Alhamdulilah,

Ini lah yg sehabis baik sye dpt lakukan,

Yg dapat sye cuba terangkan,

Dan apa yang sye dapat bantu.

Maaflah kalau terlalu panjang,

dan kadang2 melalut ntah mne,

Moga dapat apa yg cuba disampaikan..

Diri ini punya jutaan salah dan silap, apatah lagi dosa2 yg menggunung.

Utk kesekian kalinya, sye minta maaf terhadap segala salah dan silap, sengaja atau tidak. 0 0 kan..

Moga segala yang telah terjadi antara kita sepanjang 6 tahun ni, menjadi pengajaran dan merupakan tarbiah (didikan) direct dari Allah utk kita menempuh hidup yang masih panjang.

Moga Allah perkuatkan dan tabahkan diri dalam menempuh segalanya..

Insyaallah, doaku sentiasa mengiringi dirimu, saudara2ku.(49;10)

Akhir kalam..

Selamat hari lahir yang ke-19.

Semoga dapat apa yang diimpikan.. : )

-Hati hati ini milik Allah,

Allah yg menggenggamnya,

Allah jua la yg akan meletakkan perasaan cinta insani dalam diri kita kepada sesiapa yg dikehendaki.

For you;

‎"You might be married to the worst man on earth, like Asiah who married Pharoah, but it didn’t change her goodness or her ‘aqeedah. You might be married to the best man on earth, like Prophet Lut’s wife, yet that doesn’t mean you’re going to Jannah with him. You might not be married at all, like our beloved Maryam (raa) yet Allah swt places your status above all other women on earth. Have faith in Allah always & place your full trust in Him. He’s the central focal point of our lives." [Heba El-Haddad]

Kita hanyalah hamba Allah.. dan kepadanya diserahkan segala sesuatu..

وَقَالُواْ حَسْبُنَا اللّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

...Cukuplah Alllah (sebagai penolong) bagi kami dan dia sebaik-baik pelindung”. (3;173)

وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْراً

dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan-Nya. sungguh Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu.” (65;3).

Laila,

aku tinggalkan kau kerana ALLAH”..

Allah ma’ak..

Assalamualaikum..

**************************************************************************

Message reply:

From :Laila

To: Mosh

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, sejuta ucapan syukur x terhingga sye panjatkan kepada Allah. Dia tahu apa yang terbaik. Setiap liku kehidupan ini sudah tertulis dan terlukis suratan takdir. Ada kalanya suka, dan adakalanya duka. Permainan sandiwara kehidupan membuatkan hati ini tabah menempuh hari2 mendatang. Berbekalkan pengalaman, dan pengajaran disetiap simpang kehidupan . perkara yang terpenting dalam kehidupan ialah redha dan tabah menempuh apa jua ketentuan walaupun ianya pahit untuk ditelan.

Alhamdulillah, email mu selamat sye terima. Ini lah takdirnya. Walaupun berat, walaupun sesak nafas ini. Mengalir air mata hingga x tertahan. Terhimpit perasaan terluka pedih. Lemah seluruh tubuh. Penantian ini akhirnya bertemu penghujungnya.engkau yang aku tunggu. Selalu hadir dalam setiap doaku, akhirnya pergi. Tapi aku redha. Ini lah lukisan takdirku. Ini lah yang terpaksa sye hadapi. Alhamdulillah. Masih lagi mampu tersenyum kerana sye sentiasa yakin Allah x pernah menyia2kan hambanya. (^_^)

Walaupun air mata ini tumpah. Walaupun jiwa ini rasa sribu satu kesedihan, namun sye harus tabah. Meniti hari2 menuju kedewasaan. Pelbagai onak dan duri terpaksa di harungi. Hati ini x kan pernah berpaling dari cinta hakiki. Terima kasih kerana pernah hadir dalam hidup sye. Walaupun dalam waktu perkenalan yang singkat, tapi sudah cukup untuk memberi pengajaran kepada hati ku yg kadang2 alpa dengan keasyikan zaman remaja.

Alam remaja ini terlalu mencabar. sye terlalu lelah untuk mengharungi semua ini. Semangat mujahadah kadang2 ada. Kadang2 sirna. Hanya iman senipis kulit bawang ini sahaja yang sye punyai sebagai perisai melawan bisikan syaitan. Dan adakalanya tersungkur jua…….

mosh, simpan lah rasa serba salahmu. Hati ini mampu untuk bertahan mengahadapi keputusan ini. Pergilah kau berjuang dijalan Allah. Menuntut ilmu demi agama dan keluargamu. Aku disini sentiasa mendoakan kebahagiaan mu.

Masih lagi, pencarian ku belum berakhir. Menanti pemetik epal yang pernah kau nukilkan buat ku suatu ketika dulu. insyaAllah, suatu hari nanti, dia pasti akan hadir dlm hidupku. Terima kasih sekali lagi atas nasihatmu.

Doakan kejayaan ku disini. Tahun ini, sye akan habis program persediaan dan insyaAllah, akan berangkat ke australia tahun hadapan menyambung pengajian dalam bidang perubatan. mosh dan laila sama. Berjuang dijalan Allah dalam menuntut ilmu. Semoga kejayaan menjadi milik kita bersama. insyaAllah…

Akhir kalam,

“aku terima perpisahan ini kerana Allah”

Assalamualaikum.

Friday, August 12, 2011

stuck at lift.... my worst memory...... :(

hai, assalamualaikum…. Alhamdulilah. Hari ni dah hari ke kite berpuase… Alhamdulillah sgt… terase waktu berjalan dgn pantas.. pejam celik pejam celik dah hbs seminggu kite berpuase… ok, disebabkan saye dah lame x menulis, so, hari ni pada ketika ni, huhu.. nak bercerita n berceloteh kisah hidup suka duka diri saye sendri sebagai hamba Allah dkat atas muka bumi ni…
cerita bermula pada 4 ramadhan… hihi… excited lak.. time tu baru hbs klas biology.. mcm biase lah… buat keje2 menengok microscope.. rasenyer mcm dah berlambak specimen yg kitorg usya gne microscope tu.. best lah.. klu dlu kat skolah mngh, x merase lah nak pegang microscope lame2… skunk dah best.. microscope pun sorg satu.. mmg puas… ok, tu bukan inti pade story nih act…
then, after 2 hours berlalu, kitorg pun menuju lah ke lif.. dari tingkat 9 nak turun tgkat 2… dlm pade nak turun tu, lif pun terbukak la…. Dgn excited gaya kanak2 rebina, saye and the gang masuk la dlm lif… tekan button 2, lif pun turun.. tetibe, lift tu mcm melompat… ha.. bermula la 1 episod hitam dlm hidup saye… incident yg menyebabkan gelang saye yang baru beli berharga 6.50 jer… tlah tercabut… hahhahah… lift tu boleh plak stuck… so, kitorg anggaran dlm 15 org dah tersangkut dlm lift tuh.. masing2 dah cuak…. Time tu mmg cuak la jugak kan… x penah rase plak sebelum ni… kitorg tekan loceng, tp x de sape pun dtg slamatkan…. Agak2 dlm 20 minit gak la dlm tuh… bygkan la, lif yg cenonet jer… org plak rmi… mmg haru…. Ader sorg perempuan ni, dah sesak nafas.. siap nanges lagi.. hadoi.. mmg haru….. nak call org, hp sumer x de line… mmg tawakkal je lah…. N berharap lift tu x jatuh kebawah.. klu x, wallahualam…
then, after several minutes tuh, baru la maintenances dtg tlong bukak kan pintu.. time tuh lif berhenti btol2 stgh drpd tingkat 9… kitorg terpakse pjt pintu lif utk kluar… time nak kluar tu lah gelang boleh tersangkut kat pintu n putus la gelang tu… huhu… sedeyh.. tp Alhamdulillah. Sumer org slamat.. pas dah kuar dari lif, rase mcm smgt tu dah terbang.. mcm x taw nak kte ape… speechless.. mke dah pucat.. haha… takut la katekan… tp tu lah pengalaman yg baru dlm hidup saye…
ok lah, sumer nyer dah jadi sweet memory n dah tersemat pun dlm diary… so, happy saje… (^_^)