Saturday, March 30, 2013

it just the beginning..:)

                                      



assalaamualaikum n selamat sejahtera to all readers...  alhamdulillah... masuk ni, dah hampir 2 mggu jugak lah saye berada di bumi India... macam2 watak.. macam2 peristiwa berlaku dalam hidup... dan ini hanya permulaan.... membawa watak sbgai pelajar perubatan.. sangat mencabar... pernah terdetik dalam hati, mengeluh kesusahan.. tapi bila mengenangkan semua pengorbanan mama n abah... segala titik peluh saye belajar sehingga lah saye mampu mendapat tempat setinggi ini.... alhamdulillah.. hati jadi tenang kembali... saye tahu, Allah sentiasa ada menemani hari2 yg sukar... terms2 medic yg melampau2.. n masalah2 berbangkit yg lain...:P hehe.. buat mase ni alhamdulillah, x de lah problem sgt.. cuma mungkin culture shock... sbb kene hafal byk bende...

semua ni baru bagi saye.. tapi x pe... slaloo positivekan diri.. langit x slaloo nyer cerah.. n nak mendapatkan kejayaan itu perlukan pengorbanan... success is like climbing the staircase, not taking the lift... alhamdulillah, lepas beberapa hari, baru lah diri ni fikiran ni boleyh  tenang n boleyh follow the pace... :)

dan di India jugak, seniors sangat baik... mereka jalankan tanggungjawab dgn sangat baik utk kami juniors... n insyaAllah, i wanna do the same thing like they did... :) n of coz.. mereka sangat layak digelar pewaris bidadari syurga.. subhanaAllah... hati ni menangis merintih... saye x mampu menjadi sebaik mereka... puas dipujuk puas di suruh, hati ini masih lagi keras.. hati ni masih lagi takut mengahadapi kenyataan sebenar... hurmmm.... entah lah.. terlalu byk perkara bermain di fikiran.. hanya Allah yg tahu segalanya...

sehingga hari ni, saye mohon dan berdoa.. walau ape pun perkara yg saye lakukan, semoga Allah, jaga dan lindungi saye.. semoga Allah memimpin langkah kaki saya kejalan yg benar.. terlalu byk yg difikirkan.. dan hanya doa serta air mata yg menjadi peneman utk mengubat jiwa lara..

-salam sayang, bella-


Saturday, March 23, 2013

My journey to india. : departure & arrival time..

Salam n hai semua.. Alhamdulillah, mase menulis catatan ni, saye dah pun berada di India.. First arrival at Bangaluru Airport, Bangalore…  perjalanan sgt awesome n best… bertolak dari rumah seawal pkul 3.30 ptg.. almaklumlah, nk reach klia pkul 5.. b4 tu nk gi mkn2 dlu dgn family kn…
Mase smpai kat klia, x de lah rase sedih pun.. mcm biase je lah perasaan axcited je kot yg over sgt kn…:P tapi smpai part nk pisah2 tu, tu lah yg wet sikit…:P hehe.. tudung saye hbs kotor sbb kene kiss dgn makcik semua…:P tapi x pe lah… kenangan tu.. J
mase dkat dlm flight, tiba2 perasaan ni jadi sebak sgt mengenang kan doa yg selama ni dibaca setiap habis solat… skrg dah jadi kenyataan… im flying.. im flying to achieve my dream to become a doctor.. Alhamdulillah… mase take off tu, air mata mengalir… Alhamdulillah… saye dah pun melangkah setapak lagi menuju cita2… J
ok, dah lah tu cerita bab2 sedih ni.. mama cakap, jgn sedih.. bukan nyer pegi mane pun.. pegi balajar… mesti kena seronok.. hehe… ok, mase dlm flight, mmg best… sbb dpat naik MAS… supper dier mmg superb.. sbb nak ke Bangalore, India.. then mlm tu, kitorg di serve dengan makanan india lah kot.. sbb ade capati semua…  ha, ni lah mknn yg sedap tu..;) ade chocolate mars lagi…

nah lah, gambar mr. aaron skali..:P

Ok plus lagi dgn seat yg ade tv… boleyh layan movie n music.. choices dier not bad lah.. mmg boleyh layan.. movie melayu pun byk..:) tapi saye, lepas makan terus mengantuk… movie tgok sekejap je… pastu tido… sbb waktu pun dah pkul 12.30 pagi mase tu… sbb tu lah mengantuk kan.. erm, lagi satu, x de stewardess pun dlm flight ke Bangalore tu.. semua steward je.. hahah… padan muka boys x dapat cuci mate… tapi girls x de la cuci mate sgt… sbb x hensem pun… hahah…

Arrival time dkat pkul 1.30 pagi… ni waktu Malaysia.. haha.. terlupa nak tukar time kat jam.. mase smpai, Bangalore time was at 12 mlm lebih lah.. x sure.. sampai2 je kat sane.. hurm… beyond expectation.. best lah.. sbb bangaluru is an international airport.. jadi no wonders lah air port dier lawa… mase smpai, trus meet up dgn mr Ram n ms anne… waktu tu kepala mmg tgh blur2 lagi.. then kitorg kene carry luggage keluar airport sbb luggage kitorg angkut masuk dlm lorry… yg tggal just hand carry handbag n beg laptop je..  so, transit lah kat bangaluru airport smpai pkul 7.30 pagi…

So, kat sane boleyh lah bli air ,n roti kan,. Sbb nak alas perut. Air mineral just 15 rupees je… then lepak2 je kat airport tu.. smbil tido2 .. haha… bile dah pkul 5.30 pagi, mase tu dah masuk waktu subuh.. then kene lah fikir mcm mne nak solat subuh plak kan.. mase tu dah check in luggage masuk kat domestic  departure hall.. so, hand carry pun dah x de.. tggal beg lap top n handbag… huhu.. telekung pun x de…  mase tu, mmg tgh pening gile.. sbb nak carik tempat solat… finally, Jack kowtim dgn guard kat baby centre utk benarkan kitorg solat dlm tu.. for girls lah.. tu pun kene rushing sbb dier x bg lame2… yg boys plak, pegi solat dlm fitting room.. haha… mmg best..  mase nak check in luggage tu, police n org yg jage benda2 tu semua cakap bahase hindi.. mmg x faham lah..:P ade plak satu officer ni, pegi cakap bahase hindi.. bukan nak ckp English.. haha…. Melambat kan proses btul.. huhu.. nasib baik Gayo ade utk translate..:P
After that, kitorg flying again.. naik jet airways plak.. ke mangalore airport… perjalanan just 1 jam setengah.. n disebabkan terlalu letih, tertido je kitorg dlm flight… bangun pun sbb gegaran kuat mase nak landing je.. then here we are.. at mangalore…  smpai je kat sane, kitorg dibawak naik bas… bas manipal university… heheh…

Ok readers, itu je dlu utk part ni.. after this, saye akan continue lagi ye… jgn lupe bace lagi.. bye..:)
(rase lega sbb dah selamat smpai..)
Now im at India!!!!~~~


Friday, March 15, 2013

my journey to india: preparation

hai n assalamualaikum semua... alhamdulillah... setelah hampir 3 bulan cuti n tambah berat badan kat rumah... now, its the time for me to farewell everything in Malaysia... tapi, dgn teknologi terkini sekarang, org yg jauh, terasa dekat sgt.. kan..kan..:) alhamdulillah, bersyukur dilahirkan dlm zaman teknologi canggih ni..:) tapi utk some cases je lah... klu utk org yg mmg dah x nak dekat kan dri dgn kite nak buat mcm mane kan.. :P heheh.. touching plak... x pe.. dah biase..:P

ok, sebelum ke India ni, saye dah blogwalking mcm2 blog... mostly pasal student yg study kat India lah.. so, saye ambil inisiatif ni, utk berkongsi jugak dgn readers smua ape yg saye boleyh share... mane tahu, ilmu yg sikit ni dapat membantu anyone yg tgh sesak kan nak carik experience org lain.. that's wat i did b4... n thnks to those bloggers... jasamu dikenang..:) sbb byk pengalaman tu, saye guna utk peraparation ke india ni.. maybe student yg ke negara lain pun boleyh pki jugak nasihat2 n experience yg ade...

ok, utk ke india ni.. mcm2 kene buat.. bayaran itu dan ini.. tapi alhamdulillah, semua pun dah settle.. ok, lets start with bank draft.. utk buat payment hostel, kite kena buat bank draft ke alamat sane... the thing is, mcm mane nak buat kan... student jpa especially, u guys nnti akan dapat travellers cheque... let say, korg nak bank draft 1000 usd, then korg nak gune travellers cheque... so, kena tukar kat bank mane2 yg boleyh cash out kan duit kat travellers cheque tu... tapi, klu tukar, korg akan dapat dlm rm bukan dlm dollar... so, kat situ, dah rugi duit sikit... sbb korang akan bank draft kan duit dlm dollar.. so, kat situ dah berlaku 2 kali conversion... dan korang kene tambah duit lagi dlm 100 lebih in rm utkcukupkan jumlah 1000 usd tu.. ha... ade paham ke??? x faham??? u guys akan faham bile dah experience benda ni sendri..:) tu yg berlaku pada saya... n it was fun.. sbb kite rase mcm dah teror gilerrr buat bende ni..:P hahah... tu pun, nasib baik mr. aaron ade jugak... dier byk tolong... saayang sangat kat dier...:)

ok, hbs pasal bank draft.. skrg ttg visa pulak.. utk ke india, centre utk permohonan visa hanya ade 3 tempat je, kat kl, penang n johor... exact tempat..?? tah.. x sure plak.. can google dear...:) n byk lah dokumen kene prepare... nnti korg tahu jugak... dah di sediakan nnti..:) and visa collection after 8 working days at high commission of India... dkat 1mont Kiara.. ala.. shopping mall tu.. tapi x de org..:P hahah... tgkat 28.. bukak 4.30... n guard dier mmg kerek sgt..:P hhaha.. tapi x pe... berdedikasi.. bagus2...:) kat sane, x leyh gune fon ye.. ingat tu...:) visa collection sekejap je.. dlm setengah jam, nama kena panggil, then balik lah..:)

ok, yg ni saye punyer contoh visa k..:) urm, bayaran visa rm 300.. kurg sikit sebenarnyer... round off je terus...:)

then, ade lah mcm2 lagi preparation lain yg korg kene buat such as, isi borang.. pos borang... scan borang.... pegi attend perjumpaan, pegi sane pegi sini.. tapi best... sbb byk benda korang boleyh blaja dari kebusyan tu..:P nnti korang akan tahu jugak.. sbb akan ade feedback n announcement thru email.. so, dun worry...

yg paling penting korang punyer luggage lah kan.. ok luggage boleyh google kat page MAS or ikut lah flight mane yg korg ambik pasal ukuran dier ok.. :)


tu saye punyer luggage... hehe.. sebenarnyer ade satu lagi luggage terlupa nak enterframe kan dier... cian dier dah merajok.:P tapi make sure luggage korang tu less than 30 kg... nnti kene charge.. klu ke india, every 5 kg extra berat, rm 60 kene bayar... so, prepare brg betul2 k.. bawak barang yg perlu je... yg boleyh dapat kat sane x yah bli.. buat byk je barang....

if korang ni jenis mcm saye, x gheti2 nak kurang kan barang kan.. so, ade satu solusi.. korang boleyh apply grads card. ape tu??? korg tahu nnti bile ade briefing dgn jpa.. tapi saye bg taw sikit lah... grads utk student yg fly ke negara luar... utk dapatkan allowance 10 kg extra for free... so, ni dia...


just perlu bawak rm 30, offer letter from ur university n copy of ic... tu je... senang dan cepat...:) tapi kat airport bangalore, kene bayar jugak.. sbb grads only applicable in malaysia je.. n setahun limit.. pastu kena renew lah.. klu nak...

ok dah??? ade yg tertinggal x??  em, mmg x lengkap sgt explanation.. tapi nak buat mcm mane... tu je yg saye boleyh explain.. selainnyer, korang tahu kan nak carik kat mane... pak cik google menawarkan perkhidmatan tu..:) 

ok lah semua, dah lambat sgt ni... perlu tido.. sbb esok.. esok dah depart time... so, farewell Malaysia... :) boleyh stalk my fb if nak tgok gambar2 baru..:) keep in touch ya... love u all..:)

-salam sayang, bella-








Monday, March 11, 2013

hanya untuk kepuasan



salam n selamat sejahtera semua readers... hari ni rase happy sangat sbb experiment kat dapur menjadi. yeay...!!~~ alhamdulillah... cadangnyer, hari ni nak buat cake chocolate... biase lah, mengade nak buatkan.. kot2 x jadi... hurm.. dah bersedia dah hadapi kekecewaan tu.. hehe.. tapi, alhamdulillah... berjaya!!~~~ cake jadi.. tapi mama cakap, rase kurang manis je... urm, but overall, ok lah kan..:P ingatkan jadi kek lembik jer.. ok, ni lah dier my cake... tara!!~~


tapikan, sebenarnyer bukannyer kek ni yg nak jadi main story kat blog hari ni taw,... ok, sila bace lagi ye... heheh...:P hanye, saye just teringat balik, mase saye n parents pegi beli barang2 nak membuat kek ni.. hehe... okey, my family ni moderate je life diorg.. mmg sejak dari kecik, mama x penah pun ajar saye bakery... dier minat, tapi just sekadar minat je.. x cuba.. jadi, kat rumah x penah pun ade loyang kek, pemukul telur yg ni.. tahu kan... ok x taw.. ni gambar dier...

      

lepas tu, x de lah mesin yg nak buat kek tu..;P haha... ade pun, oven.. tu pun, sbb abah dapat cabutan bertuah... kebetulan lah tu kan.. huhu... nak kate sodium bikarbonat, baking powder or essence vanilla mmg x lah... sejak dari pandai masak, mama just ajar masak benda2 basic lah.. n masakan melayu... arwah nenek pun ade lah ajar buat rendang, kuah kacang semua... boleyh lah klu nak buat.. knape ye.. sbb minat kot...

ok, mcm melalut sekejap... lps tu, mase nak beli barang2 nak buat kek ni, mama mmg sokong... mmg mama suruh blajar bakery, even mama sendri pun just bli je cake dari kawan dier or dari bakery mane2 utk merasa kan... tapi bile anak dier sendri nak buat, dier sokong je.... when come to abah, abah kate,

 buat ape kau susah2 nak bli ni.. ko nak makan kek ape??? biar abah bli kan... cheese cake?? chocolate cake?? mcm2 cake ade kat secret recipe tu... pilih je.. abah bayar... 

saye senyum je... abah cakap je.. tapi dlm dier bercakap tu, dier tetap beli kan jugak benda alah nak buat kek ni..:P hihi... mama pun ade cakap,

x de lah mama nak menyusahkan diri buat benda alah ni... mama bayar je dah dapat kek. x yah susah2 nak berpanas kat dapur tu.... tapi mama suke je kau nak buat kek ni... klu mama dah bersara nnti, mama belajar lah....

hurm... bile fikir balik, knape lah aku susah2 nak buat benda ni... x rase leceh ke??? huhu, tah lah... korang penah dgr word, 'kepuasan' x?? ha... kepuasan lah tu... bile buat benda ni, rase sangat puas... setiap orang, untuk mendapat kepuasan individu tu mmg berbeza kan.. itu lah life... sbb tu, ade jugak org yg suka main gitar... suka kumpul setem... suka tido n ape2 je lah... it colours of life... ok, ni pun one of the kepuasan...

                            
eh, hahha.. x ke??? tapi ni bukan kepuasan saye.. ade taw org suke amek gambar diri sendri 'selca' org panggil... self camera... hahah.. no!! ni hanyer mengade2... nak try gak, ape rasenyer publish gambar mcm ni kat fb.. huhu.. ok, x lawak pun.... 

x kesah pun sebenarnyer bila mama n abah cakap mcm tu.. huhu... semua org boleyh bagi opinion sendri... saye pun boleyh jugak mengeluarkan opinion sendri.. tapi cukuplah sekadar diluahkan kat blog... lagi interesting kan.. (^_^) 

erm, ape2 pun, perkara yg kita buat ni hanya utk kepuasan diri sendri.. lebih baik kan... daripada buat benda2 yg x elok.. saye bukan bercakap utk mengatakan kat dunia yg diri saye ni baik hanya sekadar dapat melempiaskan nafsu dlm memasak n bakery ni... tapi, ianya hanya sekadar kepuasan... klu korang semua ade bnda yg korang terigin nak buat, just usaha kan.. even dapat buat sekali in a life time, tu pun dah cukup... x rase ke banyak lagi benda yg korang kene capai utk rase kepuasan tersendri... so, gud luck semua dlm ape je yg korang usaha kan.. yg penting keinginan dan usaha mesti seiring... bukan sekadar cakap dibibir je... 

ok lah, dah penat berleter.. nnti kite story2 lagi...(^_~)

salam sayang, Bella... 

Wednesday, December 5, 2012

BTN....

assamualaikum n slamat sejahtera readers..
 hari ni, saye nk share experience time pegi btn hari tu... saye taw, post ni nnti akn berguna jugak utk sape2 yg nak taw serba sedikit pasal btn kn... hhuhu... actually, baru je lps blogwalking....  rase teruja pulak bile bace pasal experience org ni kn....

so, biar kali ni, saye plak yg share something.... pada 26112012 hari tu, saye n batchmate yg lain pegi btn di kem ulu kenas, kuala kangsar.... perjalanan x yah ckp lah... mmg jauh... around 3 hours from shah alam... then, bile sampai, semua muka dah mcm penat gilerr jer... ha.. nah, ni muke time tggu bas...


time kat sane, mmg x fikir ape dah... mencari line... nk inform mama, abah, daddy, mummy, papa, ibu, ayah n yg sewaktu dgnnyer.. tp biaselah kan, dah name pun dlm hutan... mmg x nmpk lah linenyer... ade pun, sikit2 je... boleyh la nk buat call parents skejap... tp line maxis dpt taw... hehhe... hebat x maxis nih... tu yg mr.aaron slaloo lepak kat luar mlm2... mencari line lah kate kan.. :P
                                                 
tu dier tgh bz tu melepas rindu kat seseorg... :)

ok readers, then kitorg ader sesi pembahagian grup n wateva je lah aktiviti... mcm lah x penah pegi kem kan... bende2 biase yg diorg buat...

tp btn kali ni x de lah nk lasak sgt.. klu bwk trackshoot (btui ke eja mcm ni?) ^_^  bawak la ala kadar nyer... sesedap rase... x yah kot nk membeli bagai nk rak... hahha... kene btg hidung sendri...

basically, btn ni pasal memupuk smgt cintakan negara jer... ada lah citer pasal kewarganegaraan... perlembagaan n etc lah... mls nk ingat balik.. tp best lah... mmg rase mcm jadi tun abd razak, tun tan cheng lock, thuraisingam n etc lah,... ha.. nmpk x patriotik kat situ...

then, korg akn rase sedikit depress kat situ klu fasi provoke bgai nk gile,,.. alih2, kene tuduh sbgai betrayer... ade ke patut... x pe lah... tu pengalaman tu..:)

hari akhir, ader exam... tanyer lah saye... stress x?? stress arr sikit.. kawan2 semua serious mengulangkaji perlembagaan dlm bilik... siap main soal jawab lagi.. yg saye?? x mampu nk buat ape2.. demam lah kate kan... hai... ujian di BTN... terbaring on my bed n dgr je diorg seriouss mcm study biology.. hahah... alih2 time exam, ok je pun... soalan mcm soalan sejarah spm.. ok lah... not bad... dun worry... jgn tension2 kat btn nnti yer...

makanan??? mmg terbaik.. 6 kali sehari.. klu suruh dduk situ sebulan, mmg jadi bola lah... :P so, overall, best lah... dpt byk belajar...

readers,
in wat eva we do, the most important thing is wat we get in return...  so, klu rase pegi btn tu buang mase, mase yg  terbuang lah yg korg dapat.. but klu pegi sane nk tuntut ilmu, maka ilmu lah yg korg dapat... :)

salam sayang utk semua....
-bella-

Thursday, July 19, 2012

hey doctor to be....


Usai solat, kepala dah berkira2 nak buat ape lah lepas nih.. nk buat homework, homework dah siap… yes, I wanna study,, but then, bukak buku bio… baru setengah jam, mate mcm dah berat sgt… astaghfirullah.. syaitan mmg slaloo x puas hati dlm keadaan mcm ni…tp dsebabkn dah x thn sgt, saye pun capai lap top n mula lah nk buat stretching tgn atas keyboard nih… huhu.. x pe lah, insyaAllah dgn niat untuk menyampaikan ilmu… J

Sekarang ni kebanyakan daripada student mmg mudah utk masuk dlm bidang kedoktoran… asal ader duit, then surely they can get into MBBS… kadang2 ader yg masuk kedoktoran disebabkan ikut kawan or utk prove kan yg dri tu boleyh achieved the best in life… nk capai sesuatu tu bukan utk ditunjukkan dkat org… tp biarlah ikhlas lillah hi taala… itukan lebih berkat dan menyenangkan…

Peluang terlalu mudah untuk didapati sampai ada segolongan komuniti just take for granted jer ape yg berlaku dkat sekeliling diorg… for instance la kan… if dah kerja nnti, u wanna be a good doctor or a worst doctor???? If nawaitu dah ke laut… masih ade ke lagi ketenangan n keikhlasan utk buat kerja…??? Bukti dier senang jer.. klu pergi hospital, patient dilayan dgn teruk… my nenek slaloo merungut sbb x puas hati dgn doctor pelatih yg slaloo kasar… arwah atuk pernah kene marah dgn doctor pelatih… doctor pelatih ambik darah dkat tgn patient yg dah bengkak2 n macm2 lagi…

Ni jelas dah tunjukkan keburukan sikap doctor tu sendiri.. oh ye, mungkin akan ada yg cakap, saye belum jadi doctor, mcm mane boleh buat kesimpulan terus mcm ni… well yes, mmg saye bukan doctor n not yet a medic student but then a medic student to be lah… insyaAllah… J tp setiap manusia diberi akal utk berfikir kan.. x slah utk berfikir, mengambil iktibar drpd ape yg berlaku dkat surrounding… n insyaAllah, saya akan cuba aplikasikan n ikhlas kan hati menuntut ilmu kerana Allah… kerana ganjaran nya pasti ada… Allah x kan pernah menyia2 kan hamba Nya… saya x nak jadi org yg rugi.. rugi kerana melepaskan peluang berjihad fi sabilillah dlm menuntut ilmu.. saye juga x nk jadi org yg lalai dan mudah utk ditawan dgn hawa nafsu sehingga menyebabkan diri saya kecundang ditengah jalan n memusnahkan harapan mama n babah.. nauzubillah… Ya Allah.. aku ingin Berjaya…J

N yes my dear, ramai org yg boleyh jadi doctor… semua org pandai.. semua org boleyh challenge dri sendiri utk ambil medic, tp utk menjadi doctor yg tutur katanya lembut, peri lakunya sopan, pekerjaannya baik, n bibirnya yg selalu mengukir senyum tu ibarat mencari permata dicelahan kaca….

Think about it…

-salam sayang-

Wednesday, July 4, 2012

#barakah nisfu syaaban#


Ya Allah…. Mlm ini kurasakan ada gerimis didalam hatiku…. Penatku tahan air mata ini daripada tumpah…. Tetapi, air jernih ini mengalir jua…. Melalui pipi ini…. Mulutku tidak berhenti melafazkan tahmid… denyut nadi ku seiring dgn ketentuan mu…

yaAllah… mlm ini kurasakan ketenangan itu.. mlm nisfu syaaban yg dijanjikan bermacam nikmat… itu pun sudah cukup bagiku hamba mu yg kotor diselaputi dosa ini…. yaAllah.. masih lagi aku kufur dgn nikmat yg kau berikan tanpa bayaran… masih lagi aku melakukan dosa2 yg akan menzalimi diri ku sendiri kelak..

yaAllah.. limpahi aku dgn kasih sayang mu…. Mata ini ku pejam rapat untuk merasai nikmat mu selagi mampu… bayu malam bertiup lembut menyapa pipiku… itupun sudah cukup melambangkan kebe saranmu…. Ya Allah… aku rindukan suasana itu… dikelilingi mereka yg juga mencintaimu.. mereka yg benar2 takut dan tunduk padamu…

yaAllah.. takdirmu telah membawaku kesini… menelusuri semua cerita ini… ada suka dan ada duka… sedikit pun aku tidak kesal dgn apa yang telah terjadi.. tetapi berilah aku peluang untuk membuktikan cinta dan merasai cinta Mu…. Meski aku bukan lah perhiasan dunia yg indah, tetapi berilah aku peluang untuk merasai nikmatnya menjadi mawar Islam itu…. Dgn izinmu, berikan lah aku peluang untuk merasai semua itu.. meski iman ku ada kalanya naik dan turun… tetapi, kekalkan lah langkah kaki ku diatas jalanmu… semoga tgn ku ini masih lagi kukuh untuk menggenggam tali agama Mu… moga ujian yg mendatang kelak tidak memadamkan api kecintaan ini….

Ya Allah… ramadhan mu sudah semakin hampir… persediaan apa yg telah aku lakukan??? Untuk bertemu bulan ramadhan yg penuh dgn keberkatan…. Jika ini ramadhan terakhirku, adakah aku puas melalui nya? Adakah cukup amalan ku sepanjang nyawa ini kau pinjamkan.. ya Allah… aku tiada jawapan untuk itu… semoga kekallah nikmat keimanan dan islam ini untuk ku Ya Rahman… amin ya Rabb….

-catatan malam nisfu syaaban-

Semoga yg membaca juga mengimpikan perkara yg sama… insyaAllah… semoga dipertemukan dgn bulan Ramadhan al Mubarak ini…

Assalamualaikum…