Saturday, April 5, 2014

prayers n autopsy.....

assalamualaikum n gud evening readers... sedih!!! sedih sgt... hati berbelah bahagi....

hari ni was my first autopsy case supposely... this is burning case... ni lah peluang yg ade... i was very excited... yelah, saye mmg nak sgt tgok autopsy in real.... then mmg best lah dpt phone call kate ade kes petang tu... n x sangke it was at 6.30 pm....

mase pegi tu, excited sgt... smpai2 jer, tempat tu gelap n suram... tmbh plak bau hanyir, busuk mcm bau ayam n even worst then that... saye terduduk... berfikir... ape lah yg aku buat kat sini???

jgn takut aiman!!!! buktikan pade dri sendri... u can overcome ur fear... then saye dduk... tgk jam.... 6.30??? b4 8 pm kene balik ni... kang x sempat plak nak solat maghrib... tp bile fikirkan balik, it takes 1hour n 40 minutes utk hbs kan autopsy.. lagi2 ni burning case... lagi lah complicated kan... hati dah membuak2 nak tgok...

telefon kakak usrah...
boleyh ke aiman stay n jama' solat maghrib nnti kak???
 lps ni aiman ade dapat case lagi x???
 em. ade....
 then akak rase aiman balik lah solat maghrib.... autopsy tu aiman boleyh tgok kemudian lagi kan???
 emm... boleyh... tapi.....

tutup mate... fikir baik2... klu dah start autopsy, x leyh keluar dah... mcm mane ni???

guys, i rase i balik lah kot.... between prayers n autopsy i choose pray...
go ahead aiman.. we understand.. :)

saye pun keluar dari tempat tu... nmpk ambulance bawak mayat tu... n i saw that body.. it was covered full with blood....
I WANNA SEE THE AUTOPSY!!!!

tapi.... yes, i choose to pray, sbb x de alasan utk tggalkan solat semata2 utk tgok autopsy...
semoga Allah bg kesempatan utk saye dpt tgok burn case autopsy.. amiin....

ini jihad saye hari ni... alhamdulillah.. :) see u soon readers..

salm sayang, bella...

Tuesday, March 18, 2014

pengalaman



                                       



assalamualaikum n hye everybody.. semoga hari ni lebih baik dari hari semalam... alhamdulilh... hari ni saye akan kogsi tips2 or kongsi pengalaman utk interview MMMC yg lepas... ni pun atas permintaan adik2 yg nak pursue medic di MMMC....

first of all, ur choice is good... MMMC sgt bagus... n korang akan dapat feel bile study sane.. x percaye??? memang pun... dier kene pegi sane blaja n balik tgok jd ape.. huhuhu... semua berkaitan dgn minda kite... selagi kite terima semua bende secara positif, pulangannyer pasti positif...  WORLD IS BETTER BECAUSE WE ARE GOOD...  kite x boleyh pakse dunia utk jadi seperti ape yg kite nak... kite sendiri yg menentukan dunia itu baik atau buruk utk kite... positif dear, positif....

ape yg paling penting, prepare mind and soul.... sebelum interview, do some researches... pasal perubatan je lah... n klu ade pengetahuan yg luas lagi baik... tapi... klu ilmu byk, tp nervous pun x jd kan... nanti dier tanyer apebende... berterabur yg keluar.. plg sadis, klu x keluar lgsung... em... tapi dont worry lah... klu ade cite2 nak jd doc, mestilah kene ade keyakinan diri n bukan calang2 org kan nak jd doc... so, believe in urself k..:)

saye x leyh nak komen byk pasal interview ni.. sbb soalan lain2 kan... tp dier x kan tanyer lh bab engineering.... huhuhu... everything will be okay... so, good luck interview... ape yg penting, prepare mind n soul k.... bykkan doa... korg pasti berjaya..... :)

n bile korg dah lepas bab interview tu, makanyer, korg dah boleyh lah fly high ke india.. hahha... most amazing thing... korang akan jatuh chenta dgn manipal... tempat yg nyaman aman dan semuanyer ttg man.... hahhahaha.... (akan smbung ttg best nyer India in next post ya..)

at first, korg kene put in ur mind yg medic bukan mcm study bende2 lain... of koz lah medic blaja pasal medic kan... tapi sebenarnye dier lebih dari tu.... sgt best sgt menarik... blaja dari hati.. feel the passion.... and lps tu baru korg boleyh bersemangat bgun pagi pegi kelas n bersedia tadah ilmu berbakul2 setiap hari... and bersungguh2 pulun setiap kali exam...

bunyi mcm sesak semput n asma dah kan.. hahhaha.... x lagi... pegi blaja dlu sane... pastu baru komen...:) penat mmg penat... tapi.. ape lg yg kite nak... terbayar kan.. mase yg digunakan, kite x sia2 kan mcm tu je... please ye, once dah msuk medicine field, jgn bazir2 mse.. TAPI, klu nak chillax sebentar ok jer.... too many things in a time not good... take a rest n have a world.... ;)

ok, cukup setakat tu, if ade ape2 pertanyaan, just hit my email... em, utk mereka2 yg pm saye d ym, maaf lah... ade kot yg saye x tertengok.. so, maaf sgt sbb x reply n x dpt bg jawapan yg bagus2 kat korg... sbb mase tu 1st year... mentah lgi.. skrg dh 2nd year.. ape2 pun, give me a message.... insyaAllah mane yg boleyh, saye bantu..;)

ok guys, gudluck in wateva u do...
salam sayang, bella... :)

Monday, March 17, 2014

free yourself




hai and assalamualaikum.. wah... its been a very long time since saye tenggelam dgn dunia saye... hhahhaha.... rase fresh giler biler dapat menulis tanpa ade sekatan kerja yg belambak2...

skrg dah bulan mac 2014... eh, baru bulan ogos 2013 lah.... yup... pade bulan tu, i decided not to write anymore... hahha... pada hari ni and saat ni, i,ve change my mind.. kene lah menulis... sbb nnti idea membuak2 meletup keluar dari kepala... hahhahaha.....

lepas berbulan2 x menulis ni, seriously, jari agak kekok n idea pun mcm malu2 nak keluar... tp tu lah kesan dan akibatnyer.. sape suruh kan... yelah.. selama ni menghilang sbb terlalu busy dgn study...

sebenarnyer, saye byk bace ttg student 1st year yg masih lg menulis blog bercerita itu dan ini.. tanpa ade kekangan mase.. i guess.... kdg2 terfikir, eh... byk mase diorg ni nak menulis bagai.... knape aku x de??? knape aku x menulis lagi??? jawapannyer semua sbb mbbs 1st year exam yg byk... byk.. byk..

wake up aiman....!!!! bile saye fikirkan balik.. yes... diorg mmg buat decision yg betul.. mase bukan segala2 nyer ttg belajar... but indeed, mesti lah kene belajar kan... sbb tu yg utama buat  mase ni.. tapi, pepatah org putih ade mengatakan, too many things u do is not good, take a break n free urself.... 

ok... sekarang alhamdulillah... 1st year pun dah hbs.. byk kenangan memori n pengalaman yg menjadikan diri ini yg ini pada hari ini.... :) nak kate bagus tu x lah, tapi lain sikit lah... jadi org lain sikit lah... secara batiniah nyer.. hahhaha.. ade ke??? wateva lah... tp ic tetap same lah... aiman nabilah..:P 

dn utk pengakhirannyer bg post pertama selepas berbulan2 x dgr khabar... : saye gembira dgn life pada hari ini.. n sedikit menyesal sbb hbs kan mase dgn study n study... padahal, byk bende lg yg bleyh dibuat utk buatkan setahun tu rase bermakna... ;) 



sekian saje utk kali ni.... pasti akan share lagi..
salam sayang, bella......

Saturday, June 1, 2013

exam tamat...:)


                                              




alhamdulillah... exam untuk block 1 dah pun hbs.... em.. walaupun kweujudan saye kat blog ni mcm biskut chipsmore je kan... sekejap ade sekejap x de.. tapi insyaAllah, mase yg Allah bagi pinjam ni, saye gne untuk share ape2 yg saye fikirkan patut.. hehhe...

sejak berada di India ni, boleyh kate byk jugak lah paradigma ttg life n studies yg saye dapat.. semua tu mematangkan diri saye... yelah, org kate, perjalanan hidup mematangkan kita... yes, saye akui tu... bile fikirkan balik, mase kat MSU dlu, study utk Alevel hanya sekadar nak lepas cut off point utk fly je.. faham x faham tu blkg crite lah... mmg fikir nak lepas je... dan kat situ terasa mcm ape yg saye blaja mase tu ibarat angin lalu je... hurm.. org kate, x puas sgt lah... mmg ye pun.. saye akui tu jugak... dan bile kat india, saye blaja utk faham dan utk apply.. mane  x nyer.. ilmu perubatan bukan nak apply kat cadaver.. tapi dkat manusia... kat situ pun, kita dah deal dgn byk pihak dan byk hati...

satu hal lagi, kat sini saye blaja manage mase antara belajar n perkara2 yg mendekatkan diri dgn agama... tu highlight yg paling utama... sukar utk melakukan perubahan.. tapi saye yakin satu perkara, selangkah kita pergi menuju Allah, maka Allah akan sentiase ade utk kita... betapa baik nya Allah... even saye x fully ikut perintahNya, tapi Allah tetap bagi kebaikan... Alhamdulillah... semoga Kau beri kelembutan pada hati ku utk lebih mengenali Mu... :)

ttg hubungan dgn kawan2, rase nyer mmg x de masalah dah kat sini... semua org pun baik2 sgt... tapi apabila   belajar menjadi keutamaan, semua pun dah berubah.. sahabat yg dulu boleyh gelak ketawa, skrg sbb kan asyik terlalu dgn study, teman pun dikesamping... em.. x taw lah sebab study or sebab lain kan.. huhu... wallahualam... tapi yg pastinya, saye x de masalah dgn org lain... n klu org ade masalah dgn saye, harap2 nyer selesaikan lah cepat... jumpe depan2 n cakap pun x pe... kan tu lebih baik.. daripada langsung x bertegur sapa n buat2 x knal... sedih rasenyer.. tapi selagi kita yakin kita x buat salah, then x pe lah.. Allah knows the best...... lagi pun saye x kisah org nak layan saye or x.. tapi ape yg penting is Sillaturrahim tu... kene jaga.. once kenal, selamanya kenal..:)

sahabat saye ade cakap, apabila kamu x tahan lelahnya belajar, maka kamu akan merasai peritnya kebodohan-imam syafie- betul sgt... terlalu mendalam... kebodohan tu terlalu perit n payah.. kebodohan tu jugak buat kita down... dan utk menghilangkan kebodohan kita harus melalui peritnya belajar.. semua course pun susah.. tapi terletak pada mahasiswa or mahasiswi tu sendri mcm mane nak manage n gne mase betul2... pasal mase plak, saye yakin satu perkara.. Allah bagi semua org kat dunia ni mase yg same iaitu 24/7.. x de pun org yg dapat lebih or x de pun org yg kurang dari tu... tapi, dgn mase yg same ni jugak, ade org yg berjaya n ade org yg fail... semua nye terletak pada dri sendri... kita boleyh berusaha.... dan selebihnya tawakkal.... insyaAllah... kejayaan menjadi milik kita...

umat islam harus cemerlang
hari ini mesti lebih baik dari semalam
jgn buang masa
siapa kata kita tidak boleh
kita ada Allah Maha Kuasa
kita punya kuasa tenaga
doa sebagai senjata
umat Islam sentiasa boleh....

-salam sayang, bella-




Monday, May 13, 2013

penat tapi best...



                                            



                                          
Langkah kaki makin laju… laju sgt… oh, semput dah gastrocnemius muscle berkerja… Alhamdulillah, Allah masih beri nikmat muscle tu.. boleyh lah jalan laju2… bahang bumi India makin terasa… Subhanallah… Alhamdulillah.. Allahuakbar…. Eh, bnyak sgt keje nak kene buat balik ni… kadang2 zikir yg selalu dipandang sepi tetap jugak ter distract dgn keje2 yg mengganggu konsentrasi…

Hurmmm… jgn mengeluh bella.. ala…. Exam nak dekat dah…. Byk benda plak nak kene hafal… x pe.. x pe…  mmg kene hafal pun.. klu x hbs lah block exam kan.. x pe.. Allah masih bagi nikmat kesihatan n ability utk menghafal… guna kan semaksima yg mungkin…
Ok, smpai pun hostel…  leganyaaa…… sedapnyer lepas dah kene angin kipas bilik…  solat dulu lah… Allah tgh tggu tu… J rase lega… lega yg teramat sgt…

Ya Allah…
Jadikan semua pekerjaan ku ibadah utk diriku… jgn biar aku mengeluh sentiasa… jadikan aku hambamu yg sentiasa tersenyum… jdikan setiap masalah ku sebagai ujian utk menguji kesabaran ku.. jadikan pekerjaan ku yg banyak sebagai pahala utk diri ku berjihad dalam menuntut ilmu… permudahkan urusan ku dlm menuntut ilmu mu.. ya Allah, jadikan semua yg terjadi pada diriku adalah yg terbaik untuk ku… ya Allah, jadikan aku hamba mu yg sentiasa mencari Mu kala susah atau senang… kerana aku adalah milik mu…
Luahan sebab exam nak dekat n byk keje nak kene buat…J

p/s : oh, minx maaf readers, dah lama x update blog… huhu.. luahan hati yg pertama lepas sebulan lebih dkat India… insyaAllah, will come up dgn update yg lebih menarik.. assalamualaikum…

Saturday, April 13, 2013

untuk aku




dunia ku rasakan bahagia..
bila dihati turut merasainya..
tapi terkadang hati juga alpa..
sehingga kelalaian beraja di sukma...

Siapa yang tahu fikiran dan perasaan hatiku ketika ini?
Perasaan yang tidak tentu arah!
Fikiran yang bercelaru cuba mencari seribu jawapan...

Dimanakah kedamaian sejati?
Dimanakah ketenangan abadi?
Dimanakah kasih sayang murni?
Diduniakah?...... Disinikah? .......???

ATAU ....disyurga?!

Aku mulai sedar, dunia adalah tempat persinggahan sementara!
Yang kekal adalah akhirat jua!
Kedamaian yang sebenar....
Ketenangan yang sebenar....
Kasih sayang yang sebenar.....
Cuma ada si syurga sahaja!..... disyurga sahaja!!

hari semakin berlalu,
usia semakin menginjak..
laluan apa yang telah aku lalui??

ya Allah,
selamatkan aku..
moga solat ku dan ibadah ku bisa menyelamatkanku..
moga langkah ku bisa kembali ke jalan mu...
andai di hadapan kelak aku kembali alpa dengan dunia..
kembali terbuai dek nafsu semata...
beri ampun kepada ku yang acap kali mendustakan CINTA..
untuk CINTA yg belum pasti...

duhai hati,
bersabarlah menanti,
kegembiraan dan kejayaan milik mereka yg sabar..

duhai diri,
kuatkan kembali tekadmu,
hidupkan kembali api mujahadah mu...
jika terpadam, nyalakan sumbu itu dgn semangat dan impian mu..
untuk bergelar bidadari di sana...
disamping imam mu yang tercinta..

duhai Allah,
beri aku kesempatan itu..
untuk mencari syurgamu,
bersama dia, insan yg kau cipta untuk ku.....

-catatan tengah malam-

Saturday, March 30, 2013

it just the beginning..:)

                                      



assalaamualaikum n selamat sejahtera to all readers...  alhamdulillah... masuk ni, dah hampir 2 mggu jugak lah saye berada di bumi India... macam2 watak.. macam2 peristiwa berlaku dalam hidup... dan ini hanya permulaan.... membawa watak sbgai pelajar perubatan.. sangat mencabar... pernah terdetik dalam hati, mengeluh kesusahan.. tapi bila mengenangkan semua pengorbanan mama n abah... segala titik peluh saye belajar sehingga lah saye mampu mendapat tempat setinggi ini.... alhamdulillah.. hati jadi tenang kembali... saye tahu, Allah sentiasa ada menemani hari2 yg sukar... terms2 medic yg melampau2.. n masalah2 berbangkit yg lain...:P hehe.. buat mase ni alhamdulillah, x de lah problem sgt.. cuma mungkin culture shock... sbb kene hafal byk bende...

semua ni baru bagi saye.. tapi x pe... slaloo positivekan diri.. langit x slaloo nyer cerah.. n nak mendapatkan kejayaan itu perlukan pengorbanan... success is like climbing the staircase, not taking the lift... alhamdulillah, lepas beberapa hari, baru lah diri ni fikiran ni boleyh  tenang n boleyh follow the pace... :)

dan di India jugak, seniors sangat baik... mereka jalankan tanggungjawab dgn sangat baik utk kami juniors... n insyaAllah, i wanna do the same thing like they did... :) n of coz.. mereka sangat layak digelar pewaris bidadari syurga.. subhanaAllah... hati ni menangis merintih... saye x mampu menjadi sebaik mereka... puas dipujuk puas di suruh, hati ini masih lagi keras.. hati ni masih lagi takut mengahadapi kenyataan sebenar... hurmmm.... entah lah.. terlalu byk perkara bermain di fikiran.. hanya Allah yg tahu segalanya...

sehingga hari ni, saye mohon dan berdoa.. walau ape pun perkara yg saye lakukan, semoga Allah, jaga dan lindungi saye.. semoga Allah memimpin langkah kaki saya kejalan yg benar.. terlalu byk yg difikirkan.. dan hanya doa serta air mata yg menjadi peneman utk mengubat jiwa lara..

-salam sayang, bella-